«Є ризик, що люди помруть не від куль, а від голоду» — заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ Роман Демуш до молоді Харківського екзархату

Читай також

  • Літні реколекції для української молоді в Польщі
  • “ Я повірила! Я дивилась на ікону і почула … як Бог торкнув мого життя!” – в Зарваниці завершився табір який зробила «молодь для молоді»
  • «Молодь для молоді»
        • «Є ризик, що люди помруть не від куль, а від голоду» — заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ Роман Демуш до молоді Харківського екзархату

          В суботу, 15 червня, у Полтаві в часі Зʼїзду молоді Харківського екзархату відбувся круглий стіл «Їсти, щоб жити» VS «Жити, щоб їсти» в рамках екопросвітницького проєкту «СпоЖити», який організовує Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ.

          Розпочали Зʼїзд молоді Божественною Літургією, де усі разом молились за захисників, капеланів, екзархат та цілу Україну. На проповіді митрофорний протоієрей Роман Демуш – заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ висловив вдячність за нагоду бути разом та говорив про поживу для розуму, тіла і духу.

          Згадав про небесну поживу, якою стається сам Христос, що готується на Престолі.

          «Ісус змилосерджується, дає себе на поживу і творить спільноту. Господь бачить наші реальні проблеми та готовий завжди на них відповідати, руками інших людей або нашими руками. Ісус в Євангеліє каже до апостолів: «Дайте ви їм їсти». Тому треба закотити рукави і почати щось робити. Бог помножив хліби, бо учні віддали все, що мають.

          Якщо ми довіримось Богу і віддамо все, що маємо, Ісус наситить нас вповні. Тільки Ісус зможе наситити наше серце, інакше, буде постійно чогось не вистачати», – каже отець Роман, звертаючись до молоді.

          Далі до зустрічі у форматі онлайн підʼєднався владика Харківського екзархату Василій (Тучапець). Згідно Євангельської притчі в контексті тематики про голод єпископ наголосив: «Христос зробив це чудо, щоб заспокоїти фізичні потреби людей – голод.

          Ісус говорив до апостолів: «Я – хліб живий. Хто вірує в мене не матиме голоду і спраги ніколи». Тому так важливо дбати про хліб насущний, бережливо до нього ставитись, як і до всіх продуктів харчування. Цінувати та відповідально відноситись до їжі».

          Владика розповів про традиції в монастирі, коли їжа подається не порційно, щоб кожен міг взяти собі лише ту кількість, яку зможе зʼїсти, аби уникнути викидання та намарного використання. А ту їжу, що залишилась, практикується віддавати потребуючим.

          «Треба вміти ділитись тим, що залишилось. Це правило важливе для кожної людини і кожного християнина. А особливо в часі війни, коли багато людей є в потребі. В останньому наступі на Харківщину тисячі людей залишились без їжі. Вони евакуювалися, не маючи жодних засобів, щоб вижити. Тому ми не можемо дозволити собі викидати їжу. Треба навчитись дбати не лише про себе, а й про потреби ближніх», – додав екзарх.

          Наступна частина події, власне, стосувалась відповідального споживання. Отець Роман Демуш представив діяльність проєкту «СпоЖити» та поділився ідеями створення різних ініціатив та акцій. Зокрема, як молодь може локалізуватись та обʼєднуватись для допомоги іншим з турботою про Дім Творця та нашу Україну.

          «Є небезпека, що люди помруть не від куль, а від голоду. Ми з вами знаємо про ті часи, коли українці помирали від голоду, крали, сварилися та билися за їжу. Ми на власні очі бачили тисячі кілометрів спаленої ракетами землі, на якій міг бути урожай, пшениця, що могла прогодувати мільйони українців. І ми, молоді люди, маємо плекати відповідальність, аби мінімізувати ті фатальні наслідки», – наголосив митрофорний протоієрей.

          Далі Юлія Сиротюк, секретарка Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, представила ідею створення продовольчого банку їжі «Тарілка», що добре функціонує вже в трьох містах України: Львові, Києві та Харкові. Громадська організація займається збором їжі, що на межі терміну придатності з магазинів та закладів харчування та передає її потребуючим людям. Така ініціатива покликана вирішити дві глобальні проблеми: намарне викидання продуктів і створення великої кількості відходів та питання бідності і допомоги людям у скрутному становищі. З отриманих продуктів волонтери формують продуктові набори, в які входять продукти й товари першої необхідності та передають найбільш вразливим групам населення.

          «Основна мета діяльності банків їжі, щоб Україна стала країною, де немає голоду і марнотратства. Тому ми дуже хочемо, аби молодь стала споживати відповідально і брала на себе цю відповідальність дбати про інших й допомагати, тим чим може сьогодні. Бо саме в єдності наша сила», – акцентувала Юлія.

          Продовженням заходу стали презентація соціологічного дослідження про потреби молоді та Дорожньої карти душпастирства молоді УГКЦ. Далі перейшли до планування діяльності. Працюючи в групах, команди запланували наступні події та ініціативи: регулярне кіно просто неба, табір для дітей, психологічну реабілітацію для сімей військовослужбовців, ярмарок-аукціон та наступний Зʼїзд молоді.

          Представили також проєкти Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ та пропозиції для молодих людей. На завершення молодь мала мистецько-відпочинкову програму, де представляла діяльність своїх спільнот і частувалась шашликом. Віршами, співами і театральним дійством фіналізували Зʼїзд молоді Харківського екзархату.

          «Дякую кожному, хто сьогодні є тут, усім-усім, хто приїхав на цей зʼїзд: молоді, отцям, Патріаршій комісії. Ця можливість бути разом, молитись, співати, розмовляти є дуже цінною. Думаю це стане добрим початком для того, аби ми надалі збирались, все частіше та в більшому колі. Тому нам треба плідно працювати, щоб творити для вас якісні пропозиції, заручившись вашою підтримкою і допомогою», – підбиваючи підсумки сказав о. Василь Улішак голова молодіжної комісії Харківського екзархату.

          Дякуємо владиці Василію за благословення та долученість до Зʼїзду, молодіжній комісії Харківського екзархату за докладені великі зусилля для організації події, прибулим отцям і молоді за присутність й можливість бути разом, сімʼї Кролевських та Парафії Пресвятої Трійці УГКЦ в м. Полтава за гостинний прийом.

          Підготувала Юлія Сиротюк

           

          Читай також

        • Літні реколекції для української молоді в Польщі
        • “ Я повірила! Я дивилась на ікону і почула … як Бог торкнув мого життя!” – в Зарваниці завершився табір який зробила «молодь для молоді»
        • «Молодь для молоді»
          • Оціни

            [ratemypost]

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"